M-05 "Vuk" - modernizovani BRDM-2

 

vuk-1.jpg (15119 bytes)
 

     Rasformiranjem i preformiranjem mnogih jedinica tokom proteklog perioda veliki broj oklopnih vozila je povucen iz upotrebe i javili su se viskovi odredjenih tipova vozila. Izmedju ostalog visak cine i oklopni automobili BRDM-2, kao i protivoklopne varijante tog vozila 9P122 i 9P133. Na predlog odeljenja za specijalne operacije, pri Upravi za obavestajno - izvidjacke poslove, osmisljena je konverzija oklopnog izvidjackog automobila BRDM-2 u specijalno oklopno vozilo M-05 ''Vuk''. Zadatak razvoja na sebe je preuzeo Vojno-tehnicki institut, proizvodnju TRZ Cacak, uz koperaciju jos desetak preduzeca.

     Plan konverzije, kao najvece promene, predvidja povecanje unutrasnjeg prostora za smestaj novih clanova i opreme, novi savremeni motor, drugacije naoruzanje i novu elektronsko - opticku opremu. Dodatni prostor unutar vozila obezbedice se uklanjanjem 2 para pomocnih tockova i njihove transmisije, te isecanjem njihovih blatobrana u unutrasnjosti vozila. Kupola sa naoruzanjem se uklanja i izdize se krovna ploca vozila (koncept koji je primenjen i kod inzinjerijskog vozila ''Munja''). Takodje na svakom boku vozila, bice ugradjena desantna vrata, tako da ukrcni deo posade od 5 clanova moze sto pre napustiti vozilo.
      Vozac ce biti na starom mestu, napred desno, a levo od njega umesto komandira operater radio-navigacionih sredstava. Komandir je iza njih, a nisandzija iza komandira. Po dva clana ukrcnog dela posade su levo i desno od nisandzije.
vuk-2.jpg (22675 bytes)
Planirani raspored unutar vozila: 1.Komandir, 2.operater, 3.nisandzija, 4.vozac 5.,6.,7. i 8. clanovi posade

 

     Jedan od osnovnih zadataka konverzije je i zamena motora. Plan predvidja zamenu postojeceg benzinskog motora GAZ 41 sa motorom AM General 6,5L snage 127kW pri 3.400 obrtaja u minuti. Rec je o savremenom dizel motoru kakav se ugradjuje u poznato americko terensko vozilo HUMMER, a cija je nabavka za vojsku SiCG predvidjena srednjerocnim planom opremanja specijalnih jedinica. Uz zadrzavanje postojece transmisije novi motor bi obezbedio maksimalnu brzinu od 105 km/h, kao i zadovoljavajuce performanse u terenskoj voznji. Planirana balisticka zastita od pogodaka pancirnog zrna, kalibra 7,62x54mm ostvarice se montazno - demontaznim oklopom izradjenim od kombinacije ploca od kevlara i keramike. Masa oklopa ne sme da ugrozi amfibijska svojstva vozila. Planira se i ugradnja, na svim otvorima, balistickog stakla, koja bi obezbedjivala zastitu na nivou oklopnog tela. Buduci da ce ovo vozilo pre svega naci primenu u specijalnim jedinica, imace i savremenu elektronsku opremu: Dnevno - nocnu kameru, digitalni kompas, laserski daljinomer, GPS i dr. Komplet opreme ce ciniti i specijalna diverzantsko - izvidjacka oprema, mobilni komplet za maskiranje i trobojni maskirni premaz. Svetla ce biti savremenija i jaca, a na zadnjem delu vozila bice specijalna platforma, na kojoj ce se moci prevoziti clanovi posade u odredjenim borbenim situacijama (kao kod BOV-a)
vuk-4.JPG (11713 bytes)
     Osnovna varijanta vozila Vuk bice naouruzana turelom u kojoj je ugradjen automatski bacac granata M-93, kalibra 30mm i mitraljez M-84 sa optickim nisanom, kalibra 7,62mm. Resenje kakvo je usvojeno i za inzinjerijsko vozilo Munja. Borbeni komplet ce ciniti najmanje 3 dobosa sa po 29 granata i 750 metaka za mitraljez, mada se razmatra povecanje borbenog kompleta. Na tureli ce biti montirana levo i desno po 3 bacaca dimnih kutija, kao i na krovnoj ploci vozila.
    Novo vozilo bi bilo namenjeno specijalnim, protivteroristickim, vojnopolicijskim jedinicama ili jedinicama za vezu i elektronska dejstva. Smatra se da bi primenu moglo imati i u mirovnim misijama pod pokoviteljstvom UN-a.
vuk-3.jpg (29876 bytes)
Planirano naouruzanje oklopnog vozila ''Vuk''
U izradi ove strane koriscene su informacije i fotografije iz / sa:
  • list ''Odbrana''

 

Pocetna   strana